create a website for free

O škiljenju 

Pri škiljenju eno oko uporabljamo za gledanje, drugo pa je obrnjeno v drugo smer. Ta smer pogleda je lahko navznoter-ezotropija (Grško eso pomeni navznoter), navzven-ekzotropija (Grško exo pomeni navzven), navzgor-hipertropija (Grško hyper pomeni nad) ali navzdol-hipotropija (Grško hypo pomeni dol). Različna smer pogleda je lahko komaj opazna ali pa zelo izrazita, če je zenica skoraj skrita v kot očesa. Škiljenje se ponavadi pojavi v zgodnjem otroštvu, lahko pa tudi v odrasli dobi.

Zaradi različne smeri pogleda enega in drugega očesa nastane dvojna slika. Možgani posledično izklopijo eno oko, kar vodi v slabovidnost. To pojasni povezavo med škiljenjem in slabovidnostjo.

Škiljenje se pojavi, ker je ena ali več zunanjih očesnih mišic preveč napetih. Pri ezotropiji npr., ki predstavlja skoraj 50% primerov škiljenja, je preveč napeta notranja ravna mišica, kar povzroči, da je oko pretirano obrnjeno navznoter.

Posebna vrsta škiljenja je heteroforija, ki pomeni različne smeri pogleda zaradi konvergence. To je v manjši meri prisotno pri vsakomer in je nekaj običajnega.

Pravega vzroka za škiljenje še ne poznamo. Če je prisotna slabovidnost, najprej odpravimo to težavo. Škiljenje lahko odpravimo z uporabo prizem, s katerimi izravnamo različen odklon obeh očes. Prizme so težke, zato lahko uporabimo le do 5 dioptrij, da očala niso pretežka. Včasih uporabijo Fresnelove leče, ki so lažje in lahko z njimi popravljamo višjo stopnjo odklona obeh očes.

Kirurška korekcija je še ena od možnosti, ki jo predlagajo oftalmologi. Z operacijo s skrajšanjem ali prestavitvijo narastišča očesne mišice kozmetično izboljšamo zunanji izgled, vendar s tem ne izboljšamo vida. Vsekakor je operacija zadnja možnost in jo uporabimo šele, ko smo preizkusili že vse ostale načine.

Zdravnik oftalmolog William H. Bates (1920) je prišel do zaključka, da škiljenja ne povzroča moč mišic, ampak napor in v tem smislu je to enako kot pri kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizmu. Vse te funkcionalne težave lahko odpravimo s Treningom vida.

Škiljenje se običajno pojavi pri otrocih. Prav tako pa lahko prizadene tudi odrasle. Pogosto tak pacient obišče številne zdravnike in različne ambulante. Običajni načini zdravljenja ne prinesejo rezultatov ampak povzročijo še več skrbi.

85% successrate with strabismus.

It's trainable ...

Kako učinkovit je Trening vida?

Dominicova zgodba

"Mami, kako izgledam bolje, z očali ali brez?" me je vprašal moj 8-letni sin Dominic. "Dobro si izgledal z očali, vendar brez njih izgledaš še bolj pametno," sem mu odgovorila. Dominic je začel pogrešati svoja očala kmalu po tem, ko se jih je znebil, ker so mu ljudje dejali, da z njimi dobro izgleda.

Oftalmologi so dejali, da se je Dominik rodil daljnoviden. Izmerjena dioptrija je bila +7.00 D. Prva očala je dobil pri dveh letih.

Po obisku delavnice Čudežne oči, ki jo je vodil Leo, se je čudežno znebil astigmatizma. Očala je prenehal uporabljati po treh dneh.

Prvi dan delavnice se je Dominic naučil vaje z vrvico in vozli. Leo je poudaril, da mora vajo pogosto ponavljati naslednji dan, če želimo hiter rezultat. Kako pogosto? Petdesetkrat na dan, kar pomeni vsakih 15 minut. Dominicu je skoraj uspelo. Uspešen je bil z 48. ponovitvami. Izplačalo se je. Skoraj v trenutku je odpravil daljnovidnost. Povedal mi je, da vidi predmete brez očal zelo jasno. Uspelo nam je, le v eni stvari ne: njegovi očesi nista bili popolnoma usklajeni. Ostrina vida na desnem očesu je bila boljša kot na levem, zato se je njegovo levo oko občasno obrnilo noter. To me je nekoliko skrbelo, kajti delavnice so bile zaključene in počutila sem se nemočno.

Naslednji dan mi je po telefonu uspelo govoriti z Leom in svetoval mi je, naj z Dominicom nadaljujeva z vajami z vrvico in vozli in s tabelami s črkami, dokler se oko ne bo več obračalo navznoter. Z Dominicom sva bila ekipa, zato sva morala oba trdo delati. Vendar pa je moral Dominic po počitnicah nazaj v šolo in za nekaj čas sva po Leotovem nasvetu pozabila na vaje. Naj si malo oddahne in vaje izvajajta le ob koncu tedna. Naslednji konec tedna sva vadila z vrvico, z vozli in tabelo s črkami. Tokrat sva naredila 20 ponovitev. Želela sem, da se počutil sproščeno, zato ga nisem močno priganjala. Spomnila sem se, kar je naročil Leo - starši morate pohvaliti otroka, da dela vaje. In sem ga. Ob koncu dneva se mi je zdelo, da je prišlo do spremembe. Njegovo oko se je redkeje obračalo navznoter. Vaje sva ponovila naslednji konec tedna in težava z obračanjem očesa je postajala vedno redkejša.

Čez približno dva tedna se je naše življenje vrnilo v stare tirnice. Brez vrvice, vozlov in tabel, saj se Domincovo oko ni več obračalo navznoter! Vaje z vrvico in vozli so zelo, zelo učinkovite. Pomagajo očesoma da sodelujeta tako, da skupaj gledata tarčo (vozle na vrvici). Ko za gledanje uporabljaš obe očesi hkrati, se oko ne obrača več v drugo smer.

Prosila sem Dominica, naj občasno (enkrat na dva meseca) ponovi vajo s tabelo, samo da preveri, kako je z njegovim vidom. Dosegel je 100% vidno ostrino. Želiva še boljši vid, tako da bo vidna ostrina 120%.

Sliši se čudežno, vendar ni. Z Dominicom sva vložila veliko truda. Vi in vaš otrok morate delati skupaj, biti morata dobra ekipa. Najpomembnejše pa je, da verjamete, predno se čarovnija lahko spremeni v resničnost!

Teresa (21.5.2007)

Komentar Lea Angarta

Dominic je vztrajno vadil in posledično hitro dosegel rezultat. Poleg tega, da je bil Dominic daljnoviden, je z enim očesom še škilil navznoter.

Do nedavnega so zdravniki verjeli, da visoka daljnovidnost prispeva k razvoju škiljenja. V zadnjem času je postalo jasno, da med daljnovidnostjo in škiljenjem ni povezave.

Dominic je imel zaradi tega prepričanja predpisana močna očala s plus lečami. Samo uporaba očal ne vpliva na samo škiljenje. Očala so le pasiven pripomoček. To, kar sta počela Dominic in njegova mama z vrvico z vozli je bil aktiven trening za koordinacijo oči. Razvil se je pravilen podzavesten refleks, ki je potreben za normalen vid.

Zadnje raziskave kažejo, da s predpisovanjem in uporabo plus leč pri majhnih otrocih povzročimo, da bodo celo življenje daljnovidni. Na srečo je imel Dominic še dovolj akomodacije, da je bila popravljena škoda povzročena z dolgotrajno uporabo plus leč. Njegova mama je bila pretresena, ko je ugotovila, da lahko jasno vidi le manj kot 1 meter oddaljeno sliko. Da sta popravila škodo, sta morala delati še vaje za odpravljanje kratkovidnosti.

Dominic je čudovit primer, kaj lahko dosežemo z aktivnim Treningom vida. Sedaj ima Dominic Čudežne oči.

Kaj pravijo ljudje…

Imam zelo visoko dioptrijo. Vecina okulistov mi ni vedela povedati, kaj naj delam oz. kako naj izboljšam svoj vid. Tu pa sem dobila neposredne informacije o tem kako naj svoje oko »treniram«, kakšno hrano naj jem, vitamine, snovi ipd. Bilo mi je zelo všec. Sploh pa sprošcenost voditelja, njegov smisel za humor ter pripravljenost svetovati

Lena (23)
Ljubljaba

Ugotavljam, da sem oci izvzemala iz svoje nege in pozornosti. Kot da je vse v zvezi z njimi samoumevno. Hkrati pa me je bilo ves cas strah, da se mi bo vid vedno bolj slabšal. V sebi sem prepoznala strah celih generacij pred mano. Bili so skoraj slepi na starost. Delavnica mi vliva optimizem in zavest, da sem odgovorna za svoje oci, torej za svoj vid. Za to, kako sem umešcena v svetu.

Andreja (55)
Ljubljana

Izredno vesela sem, da sem se seznanila z možnostjo boljšanja vida po naravni poti. Zelo zelo me je navdušil nacin Leotove predstavitve, izvajanja, sprošcen, humoren nacin. Zelo dobro pripravljeno in uporabno gradivo, veliko prakticnih vaj kjer lahko takoj opaziš rezultate. Krasen je obcutek, da veš, da nisi usojen, da bi moral vse življenje nositi ocala, ampak lahko prideš z malo discipline v kratkem casu do jasnega vida

Neva, (47)
Ljubljana