website templates free download

O kratkovidnosti 

Kratkovidnost ali miopija je ena najpogostejših motenj vida in vpliva na življenje skoraj polovice ljudi. Na začetku vidiš stvari okoli sebe še dokaj jasno. Zamegljene so le slike v daljavi. Običajno se začne v obdobju šolanja, ko opaziš, da s težavo bereš s table. Sčasoma postane težava tako moteča, da greš na pregled in predpišejo ti očala.

Z uporabo očal se dioptrija še povečuje in da je vidna ostrina dovolj dobra, potrebuješ vedno močnejša očala. Kmalu ves čas nosiš očala.

Kaj povzroči kratkovidnost?

Teorij o vzroku za kratkovidnost je več. Izguba ostrine vida na daljavo je poznana že iz davnih časov. Grška razlaga za kratkovidnost je bila, da je iz možgan prelito premalo duha videnja, zato je bil duh videnja preslaboten, da bi dosegel predmet v daljavi. V zgodovini motnjam vida niso posvečali veliko pozornosti. Zanimivo je, da so v prvi polovici 19. stoletja celo odsvetovali uporabo očal, saj naj bi se z njihovo uporabo težave z vidom le še stopnjevale.

V 60. letih 19. stoletja je nemški oftalmolog H. Cohn ugotovil, da je kratkovidnost pri otrocih, ki so obiskovali šolo sčasoma napredovala. Dr. Cohn je leta 1866 objavil rezultate raziskave, v kateri je preučeval vid 10.000. otrok, ki so obiskovali šolo v Breslau. Njegov zaključek je bil, da kratkovidnost povzroča predvsem dolgotrajno gledanje na blizu. Cohnova teorija je prevladovala naslednjih 50 let in se zdi logična še danes.

Nizozemski oftalmolog F.C. Donders je menil, da se kratkovidnost razvije zaradi daljšega obdobja napetosti oči pri bližinskem delu in posledično podaljšanega zrkla. V delu objavljenem leta 1864 z naslovom Anomalije akomodacije in refrakcije oči je Donders napisal:

Kako razložiti podaljšanje zrkla? V poštev pridejo tri dejstva:

Pritisk mišic na očesno zrklo ob močni konvergenci.
Povečan pritisk tekočin, ki je posledica zbiranja krvi v očeh v zadržanem položaju.
Naval krvi v očesnem ozadju, ob povečanem pritisku tekočin v očesu, povzroči raztezanje membran. Povečan pritisk in raztezanje se običajno dogajata na zadnjem polu zrkla, kjer je pomanjkljiva podpora mišic.

Dokler ni bilo na voljo inštrumentov, s katerimi lahko natančno izmerimo dolžino zrkla "in vivo," je veljalo, da je oslabela ciliarna mišica, ki ne omogoča več akomodacije leče. To je teorija, ki jo še vedno kot razlago ponudi veliko oftalmologov in optometristov. Ultrazvočni posnetki so pokazali objektivne meritve, da je pri visoki kratkovidnosti podaljšano zrklo. Kaj povzroči to podaljšanje zrkla je stvar prepričanja. Nekateri raziskovalci so bili mnenja, da je problem v povečanju pritiska v očesu. Kelly in sodelavci (1975) menijo, da je kratkovidnost "juvenilni ekspanzivni glavkom." Vendar je teorija o povečanem pritisku malo verjetna, kajti kašljanje in povišana telesna temperatura prav tako povzočita porast znotrajočesnega pritiska.

Workshops Worldwide

Ljubljana - Zagreb - Belgradu

Kako učinkovit je Trening vida?

Trening vida je zelo učinkovit pri odpravljanju motenj koordinacije oči. Z vajami dobijo možgani cilj, proti kateremu delujejo in se prilagodijo.

Enajstletni fant, ki je sodeloval na delavnici Čarobne oči v Hong Kongu je povedal, da je bil slab igralec košarke, ker z žogo ni mogel zadeti koša. Ko smo testirali koordinacijo njegovih oči, smo ugotovili, da je slaba.

Naročil sem mu, naj mu oče pomaga odrezati 5 vrvic dolgih po približno 4 metre. Razložil sem jima, da morata na vsakih 10 cm zavezati vozel in jih označiti s svetlimi barvami, da bodo bolje vidni. Nato sta jih z očetom pritrdila v zgornja dva in spodnja dva kota sobe, v vsak kot po eno vrvico. Zadnjo vrvico sta privezala na kljuko vrat.

Fantu sem dejal, naj se, ko bo vse pripravljeno, vsede na posteljo in zbere druge konce vseh petih vrvic pred nosom. Končna naloga je bila, naj postavi "X" na vsak vozel v sobi.

Naslednjič, ko sem ga videl, je žarel od navdušenja, saj je na zadnji tekmi zadel 3 koše. Sedaj njegove oči vedo, kje je koš in enostavno je vreči žogo v obroč.

Še primer, kako lahko koordinacija oči vpliva na branje. Larsov oče je povedal, da fant ne mara branja, ampak ima veliko raje šport. Po tem, ko je odpravil težave s koordinacijo oči, je hotel nenadoma prebrati setrino knjigo o Harry Potterju. Zato, ker je sedaj lahko bral z užitkom, brez napora. Tako preprosto je bilo. Lars je odpravil svoje težave z vajami v eni sami uri.

Pomembno je preveriti tudi sposobnost hitre spremembe fokusiranja s knjige na tablo in nazaj. To imenujemo amplituda akomodacije. V šoli se je treba prilagajati na velik obseg različnih razdalj, kjer je potrebno izostriti sliko od knjige do table in nazaj. Obe očesi morata biti sposobni izostriti sliko ter biti zmožni konvrgence na blizu in daleč hitro in natančno.

Nekateri otroci imajo težave s prepisovanjem teksta s table v zvezek, ker ne vedo, kje točno so končali. Začeti morajo z branjem od začetka vsakokrat, ko pogledajo na tablo. Običajno lahko v zvezku preberemo pol strani, ponovno pogledamo na tablo in naše oči bodo takoj našle naslednjo besedo teksta, kjer smo prenehali. Da to lahko storimo, potrebujemo normalno funkcijo akomodacije.

Kaj pravijo ljudje…

Imam zelo visoko dioptrijo. Vecina okulistov mi ni vedela povedati, kaj naj delam oz. kako naj izboljšam svoj vid. Tu pa sem dobila neposredne informacije o tem kako naj svoje oko »treniram«, kakšno hrano naj jem, vitamine, snovi ipd. Bilo mi je zelo všec. Sploh pa sprošcenost voditelja, njegov smisel za humor ter pripravljenost svetovati

Lena (23)
Ljubljaba

Ugotavljam, da sem oci izvzemala iz svoje nege in pozornosti. Kot da je vse v zvezi z njimi samoumevno. Hkrati pa me je bilo ves cas strah, da se mi bo vid vedno bolj slabšal. V sebi sem prepoznala strah celih generacij pred mano. Bili so skoraj slepi na starost. Delavnica mi vliva optimizem in zavest, da sem odgovorna za svoje oci, torej za svoj vid. Za to, kako sem umešcena v svetu.

Andreja (55)
Ljubljana

Izredno vesela sem, da sem se seznanila z možnostjo boljšanja vida po naravni poti. Zelo zelo me je navdušil nacin Leotove predstavitve, izvajanja, sprošcen, humoren nacin. Zelo dobro pripravljeno in uporabno gradivo, veliko prakticnih vaj kjer lahko takoj opaziš rezultate. Krasen je obcutek, da veš, da nisi usojen, da bi moral vse življenje nositi ocala, ampak lahko prideš z malo discipline v kratkem casu do jasnega vida

Neva, (47)
Ljubljana