free site design templates

O slabovidnosti

Slabovidnost ali ambliopija pomeni zmanjšano vidno ostrino brez očitnega organskega vzroka. V tem primeru možgani odklopijo eno oko, ker iz obeh očes dobijo zmedene ali neenake podatke. V zadnjem času prevladuje teorija, da je slabovidnost senzorna prilagoditev na škiljenje enega očesa. Slabovidnost je tudi diagnoza, ki jo uporabijo pri različnih vidnih stanjih, ko obstaja razlika med enim in drugim očesom. Če sta obe očesi krivi za slabši vid, to imenujemo anizometropija - razlika v vidni ostrini med očesoma. Ta pojav je zelo pogost.

Slabovidnost se lahko razvije iz več razlogov. Slabovidnost z odklonom očesa se običajno razvije pri otrocih mlajših od 3.let, če je eno oko odklonjeno (noter ali ven). Če tega ne zdravimo, lahko že v nekaj tednih pride do zmanjšanja vidne ostrine.

Oko brez fokusa

Če je eno oko močno kratkovidno in je slika na vseh razdaljah zelo zamegljena, je zelo verjetno, da bo prišlo do slabovidnosti tega očesa. Pri odraslih, ki imajo eno oko močno kratkovidno, lahko pride do slabovidnosti kjub uporabi korekcijski leč, če ne začnemo s treningom vida. Stanje se s povečevanjem dioptrije na lečah postopno slabša.

Zapostavljeno oko

Pri majnem otroku, kjer je razvoj vida še na samem začetku, se lahko razvije slabovidnost kot posledica pokrivanja enega očesa v samo enem tednu. Medicinska izbira zdravljenja pri slabovidnosti je pokrivanje boljšega očesa, ki so mu z leti dodali aktivno električno ali kemično stimulacijo. Možni načini so: pokrivanje boljšega očesa s popolno izključitvijo dnevne svetlobe (npr. očesne nalepke prilepljene na kožo okrog očesa), motne črne kontaktne leče, mlečno steklo ali drugi filtri. Popolno prekrivanje naj bi bilo bolj učinkovito, kot le delno pokrivanje dobrega očesa.

Slabovidnost zdravijo v otroštvu in le redko začnejo zdravljenje po 8. letu starosti otroka. Pravilo je pokrivati dobro oko toliko tednov, kolikor ima otrok let. Pogosto je pri zdravljenju škiljenja vključena tudi operacija s kirurško prestavitvijo mišic, s katero dosežejo kozmetični učinek sočasnega premikanja oči. V raziskavi, ki jo je izvedel Watson s sodelavci (1985), kjer so primerjali popolno in delno pokrivanje, pri 23% pacientov ni prišlo do izboljšanja, kljub rednemu in zelo strogemu izvajanju terapije.

Pogovarjal sem se z mnogimi, ki so izkusili takšno zdravljenje.Vsi so mi zaupali, da so sovražili pokrivanje očesa in da ta način ni privedel do očitnega izboljšanja. To ne pomeni, da pokrivanje dobrega očesa ne pomaga. Pomaga, vendar je uspeh zelo slab. Starši vedo kako težko je obdržati nalepko na očesu 4-letnega otroka. V nekaterih primerih so celo imobilizirali otrokove roke z mavcem, da si ni mogel sneti nalepke. Danes bi marsikdo to smatral za zlorabo otrok.

Zgoraj opisan pristop je pasiven in ne vključuje uma. Oči želimo prisiliti k normalnemu delovanju. Slabovidnost je potrebno začeti zdraviti takoj, ko jo odkrijemo, vendar se ljudje pogosto ne zavedajo, da za gledanje uporabljajo le eno oko. Razvija se počasi, kar le stežka opazimo. Žal je veliko odraslih, ki živijo z nezdravljeno slabovidnostjo.

Workshops Worldwide

Ljubljana - Zagreb - Belgradu

Kako učinkovit je Trening vida?

Trening vida je učinkovit in v veliko primerih lahko pozdravi slabovidnost, tako da obe očesi delujeta normalno. V večini primerov pomeni to veliko dela, vendar se izplača, saj si lahko povrnete normalen vid. Trening vida je nekaj, kar počnete le nekaj minut, vendar lahko vadite vsake pol ure oz. čim bolj pogosto. To ni nekaj, kar bi vam vzelo veliko časa. Je pa pomembno, da vadite zelo pogosto, da bi počasi izboljšali moč zunanjih očesnih miši. Trening vida pomeni izboljšanje gibljivosti in sproščanja. Predolgo izvajanje vaj lahko pripelje celo do stresa in napetosti - počasi in pogosto je pravilo, ki prinese največ uspeha.

Odvisno od tega, kako huda je stopnja slabovidnosti, lahko Trening vida traja mesece in leta, predno si boste popolnoma povrnili svoj naravni vid. Prvi velik napredek bo, ko boste lahko brali z obema očesoma hkrati. Naslednji, ko boste lahko delali brez očal na razdalji rok in tako naprej.

Kaj pravijo ljudje…

Imam zelo visoko dioptrijo. Vecina okulistov mi ni vedela povedati, kaj naj delam oz. kako naj izboljšam svoj vid. Tu pa sem dobila neposredne informacije o tem kako naj svoje oko »treniram«, kakšno hrano naj jem, vitamine, snovi ipd. Bilo mi je zelo všec. Sploh pa sprošcenost voditelja, njegov smisel za humor ter pripravljenost svetovati

Lena (23)
Ljubljaba

Ugotavljam, da sem oci izvzemala iz svoje nege in pozornosti. Kot da je vse v zvezi z njimi samoumevno. Hkrati pa me je bilo ves cas strah, da se mi bo vid vedno bolj slabšal. V sebi sem prepoznala strah celih generacij pred mano. Bili so skoraj slepi na starost. Delavnica mi vliva optimizem in zavest, da sem odgovorna za svoje oci, torej za svoj vid. Za to, kako sem umešcena v svetu.

Andreja (55)
Ljubljana

Izredno vesela sem, da sem se seznanila z možnostjo boljšanja vida po naravni poti. Zelo zelo me je navdušil nacin Leotove predstavitve, izvajanja, sprošcen, humoren nacin. Zelo dobro pripravljeno in uporabno gradivo, veliko prakticnih vaj kjer lahko takoj opaziš rezultate. Krasen je obcutek, da veš, da nisi usojen, da bi moral vse življenje nositi ocala, ampak lahko prideš z malo discipline v kratkem casu do jasnega vida

Neva, (47)
Ljubljana