free responsive web templates

Kako učinkovit je Trening vida?

Pristop Treninga vida pri kratkovidnosti je odvisen od višine vaše dioptrije. Pri manj kot dveh dioptrijah je trening sestavljen predvsem iz aktivnosti, ki spodbujajo vaše oči, da fokusirajo na vedno bolj oddaljene objekte in zaznavajo vedno manjše podrobnosti. V večini primerov lahko dosežete povrnitev jasnega vida pri dveh dioptrijah in manj v nekaj dneh ali tednu do dveh. Nekaterim je v enako kratkem času uspelo zmanjšati kratkovidnost celo za 3 dioptrije.

Da si povrnete normalno jasen vid pri treh dioptrijah ali več je potreben nekoliko daljši proces, ki vključuje tudi uporabo očal z manjšo dioptrijo, da imajo vaše oči maneverski prostor za vaje. Izvajati morate različne vaje, ki trajajo približno 5 minut, 10-krat na dan. Skupno morate torej posvetiti vajam za oči eno uro dnevno.

Vaje so odvisne od tega, na kateri stopnji ste. Pri visoki kratkovidnosti med -5.0 do -10.0 dioptrij ali več večina ljudi doseže izboljšanje za pol do ene dioptrije na mesec. Izboljšanje je neposredno povezano z vloženim trudom. Brez vaj ni izboljšanja.

Nekateri so uspeli izboljšati svoj vid za šest dioptrij v enem letu. Z drugimi besedami, izboljšali so svoj vid bolj kot drugi. Trening vida je učinkovit na enak način kot zmanjševanje telesne teže ali telovadba. Delujejo toliko časa, kolikor časa izvajaš program oz. vaje. Pri vidu je razveseljivo to, da je izboljšanje trajno, kratkovidnost se po doseženem izboljšanju poslabša le izjemoma.

Seveda je veliko lažje izboljšati vid do popolnoma jasnega vida le pri nekaj dioptrijah kratkovidnosti kot pa npr. pri osmih dioptrijah. Dobra novica je, da je to mogoče tudi pri vas.

Workshops Worldwide

Ljubljana - Zagreb - Belgradu

O daljnovidnosti

Daljnovidnost ali hipermetropija prizadene približno 8% vseh otrok. Pogosto je daljnovidnost odkrita, ker se otrok pritožuje zaradi napetosti v očeh. Pri otroku, ki je daljnoviden, je točka mirovanja približno dvakrat tako daleč, kot pri drugih otrocih. V vrtcu in šoli se od otrok zahteva vedno več risanja, branja in pisanja.

Te aktivnosti zahtevajo, da so otroške oči mnogo bolj obrnjene navznoter kot pri gledanju v daljavo. Posledica tega je občutek napetosti v očeh in otrok to čuti. Veliko otrok zaradi njihove naravne sposobnosti fokusiranja ne opazi, da so daljnovidni, dokler niso testirani.

Daljnovidni otroci imajo težave pri aktivnostih na blizu kot je npr. branje, še posebej, če te aktivnosti trajajo dlje časa. Običajno se jim predpiše plus leče, kar zmanjša občutek napetosti v očeh.

Obstaja tudi starejša raziskava, ki je predvidevala, da daljnovidnost vodi v škiljenje ali slabovidnost, vendar danes vemo, da to ne velja.

Kaj pravijo ljudje…

Imam zelo visoko dioptrijo. Vecina okulistov mi ni vedela povedati, kaj naj delam oz. kako naj izboljšam svoj vid. Tu pa sem dobila neposredne informacije o tem kako naj svoje oko »treniram«, kakšno hrano naj jem, vitamine, snovi ipd. Bilo mi je zelo všec. Sploh pa sprošcenost voditelja, njegov smisel za humor ter pripravljenost svetovati

Lena (23)
Ljubljaba

Ugotavljam, da sem oci izvzemala iz svoje nege in pozornosti. Kot da je vse v zvezi z njimi samoumevno. Hkrati pa me je bilo ves cas strah, da se mi bo vid vedno bolj slabšal. V sebi sem prepoznala strah celih generacij pred mano. Bili so skoraj slepi na starost. Delavnica mi vliva optimizem in zavest, da sem odgovorna za svoje oci, torej za svoj vid. Za to, kako sem umešcena v svetu.

Andreja (55)
Ljubljana

Izredno vesela sem, da sem se seznanila z možnostjo boljšanja vida po naravni poti. Zelo zelo me je navdušil nacin Leotove predstavitve, izvajanja, sprošcen, humoren nacin. Zelo dobro pripravljeno in uporabno gradivo, veliko prakticnih vaj kjer lahko takoj opaziš rezultate. Krasen je obcutek, da veš, da nisi usojen, da bi moral vse življenje nositi ocala, ampak lahko prideš z malo discipline v kratkem casu do jasnega vida

Neva, (47)
Ljubljana