build a website

O astigmatizmu

Če imate astigmatizem, ki pomeni neenakomerno ukrivljeno površino roženice, imajo slike sence ali so ukrivljene. Pri enostavni kratko- ali daljnovidnosti oko lomi vse žarke (refrakcija) z enako stopnjo napake, pri astigmatizmu pa je napaka v različnih ravninah različna. Običajno ima roženica največjo refrakcijsko moč v navpični smeri, od 6. do 12. ure, kar imenujemo astigmatizem s pravilom ali direktni astigmatizem. To je najpogostejša oblika astigmatizma, približno 88%.

Manj pogost je astigmatizem proti pravilu, ki se pojavi, kadar je moč refrakcije roženice največja v horizontalni smeri, med 3. in 9.uro. Astigmatizma proti pravilu ali indirektnega astigmatizma je približno 5%. Seveda je mogoč astigmatizem v vseh smereh.
Običajna razlaga astigmatizma je, da je ta posledica podedovane nepravilne oblike roženice ali celotnega zrkla. Oftalmologi razložijo astgmatizem kot nepravilno ukrivljenost sprednje površine roženice.

Hofsteller in Rife (1953) sta prišla do zaključka, da je astigmatizem predvsem posledica delovanja zunanjih sil. Lyle (1965) je verjel, da pri astigmatizmu manj kot dveh dioptrij ni dokazov o dednosti te motnje.

Z drugimi besedami, astigmatizem pomeni neravno površino roženice, ki jo povzročata vlek in pritisk na zrklo. V redkih primerih je astigmatizem prisoten v leči ali mrežnici.

Optometristi in oftalmologi popravijo astigmatizem tako, da leči dodajo cilinder. Kombinacija sfere in cilindra tvori kompleksno zavito obliko podobno delu bejzbolske žoge.

Mnogi razumejo astigmatizem kot bolezen, vendar to ne drži. Nekateri ljudje lahko spontano spremenijo obliko očesa do treh dioptrij astigmatizma. V nasprotju s splošnim prepričanjem je astigmatizem zelo spremenljiv in ga razmeroma lahko odpravimo. Ključ za odpravljanje astigmatizma je sproščanje.

Workshops Worldwide

Ljubljana - Zagreb - Belgradu

Kako učinkovit je Trening vida?


Trening vida pri odpravljanju astigmatizma temelji na sproščanju vezi, ki izhajajo iz mišic okoli zrkla. V večini primerov boste opazili izboljšanje že po samo nekaj ponovitvah vaj, ki jih boste morali izvajati nekaj dni. V redkih primerih bo to potrebno dlje časa. Nekateri so se znebili visokega astigmatizma štirih ali petih dioptrij v samo 6. tednih izvajanja vaj. Ljudje, ki so odpravili astigmatizem z vajami pogosto rečejo, da bi si želeli vaje za Trening vida spoznati že ob ugotovljenem astigmatizmu..

Kaj pravijo ljudje…

Imam zelo visoko dioptrijo. Vecina okulistov mi ni vedela povedati, kaj naj delam oz. kako naj izboljšam svoj vid. Tu pa sem dobila neposredne informacije o tem kako naj svoje oko »treniram«, kakšno hrano naj jem, vitamine, snovi ipd. Bilo mi je zelo všec. Sploh pa sprošcenost voditelja, njegov smisel za humor ter pripravljenost svetovati

Lena (23)
Ljubljaba

Ugotavljam, da sem oci izvzemala iz svoje nege in pozornosti. Kot da je vse v zvezi z njimi samoumevno. Hkrati pa me je bilo ves cas strah, da se mi bo vid vedno bolj slabšal. V sebi sem prepoznala strah celih generacij pred mano. Bili so skoraj slepi na starost. Delavnica mi vliva optimizem in zavest, da sem odgovorna za svoje oci, torej za svoj vid. Za to, kako sem umešcena v svetu.

Andreja (55)
Ljubljana

Izredno vesela sem, da sem se seznanila z možnostjo boljšanja vida po naravni poti. Zelo zelo me je navdušil nacin Leotove predstavitve, izvajanja, sprošcen, humoren nacin. Zelo dobro pripravljeno in uporabno gradivo, veliko prakticnih vaj kjer lahko takoj opaziš rezultate. Krasen je obcutek, da veš, da nisi usojen, da bi moral vse življenje nositi ocala, ampak lahko prideš z malo discipline v kratkem casu do jasnega vida

Neva, (47)
Ljubljana